Woonhuis in de duinen van Schoorl

Elektropartners Protectiepartners en Domoticapartners hebben de installaties mogen verzorgen binnen dit zeer geslaagde project.


BOUWREGELS


De beperkingen hebben de creativiteit aangewakkerd. De architecten besloten hun eigen draai te geven aan de suffe dakkapel en deze tot leitmotiv te maken

Dat is waar het tweetal zich op heeft toegelegd met Studio Prototype, opgericht in 2008. Met beginnend succes. Na een zilveren medaille bij de prestigieuze Prix de Rome (2010) en een aantal spraakmakende renovaties is onlangs hun eerste grote project opgeleverd: een villa in de duinen bij Schoorl.

Het huis, een sculpturale schuur die uit een blok lijkt gehouwen, is gebouwd in opdracht van een organisatieadviseur en een fotografe, die de stad hebben verruild voor een leven in de natuur. Ze wilden meer ruimte, uitzicht, een werkplek aan huis en ondertussen kregen ze hun eerste kind. Minstens zo bepalend als hun woonwensen waren de bouwregels. Het huis mocht namelijk niet groter worden dan de loods die voorheen op het terrein stond; het te bebouwen grondoppervlak, de nok- en goothoogte - het lag allemaal vast. En om de kapverdieping vervolgens voldoende hoogte te geven, moesten de architecten wel met dak-kapellen werken.

De beperkingen hebben de creativiteit aangewakkerd. De architecten besloten hun eigen draai te geven aan de suffe dakkapel en deze tot leitmotiv te maken. Ontworpen als minimalistische 'huisjes' zijn ze dwars door en over het dak in de open ruimte gestoken. Elk volume heeft zijn eigen functie - atelier, bibliotheek, muziekkamer, slaapkamer - terwijl tussen de huisjes 'stegen' en 'pleintjes' zijn ontstaan: een villa als een dorpje. Een zichtas over de volle lengte van de woning biedt overzicht, terwijl de twee trappen ruimtelijkheid toevoegen; je kunt verschillende routes nemen door het grote huis van 350 vierkante meter.

ZORGVULDIGHEID

Steenvoorden en Spee nemen hun vak uiterst serieus, dat zie je aan de zorgvuldigheid waarmee ogenschijnlijk onbeduidende details als scharnieren en lichtknoppen zijn vormgegeven, en vooral aan de gevel

Het interieur is afgewerkt met gewalst staal, leemstuc en gebeitst hout in ton sur ton kleuren, die het licht fraai zichtbaar maken. Als de zon via het grote dakraam in de bibliotheek valt, zie je de olie-achtige glans van de stalen boekenkast en de fijne textuur van het stucwerk. Het betonnen plafond, waarin de houtstructuur van de bekisting zichtbaar is, geeft het huis iets ruigs, de essenhouten kap straalt warmte uit.

Steenvoorden en Spee nemen hun vak uiterst serieus, dat zie je aan de zorgvuldigheid waarmee ogenschijnlijk onbeduidende details als scharnieren en lichtknoppen zijn vormgegeven, en vooral aan de gevel. Naden zijn onzichtbaar weggewerkt tussen de geprofileerde aluminium gevelplaten en om de illusie van een huis aus einem Guss compleet te maken, is de kopgevel afgedekt met een reusachtige staalplaat.

Dit project kent een hoge perfectiegraad, want het is zoeken naar onvolkomenheden (de aansluiting van de dakbalken boven de veranda). Dat dwingt bewondering af, maar er zit ook een risico aan: de architectuur wordt saai. Alles klopt, van het ligbad met panoramavenster tot de gelikte glazen open haard. Wat ontbreekt is zelfspot. Dat realiseer je je als je naar de stalen kopgevel kijkt, die iets onbehouwens heeft - wat voelt als een verademing.

Met deze villa laat Studio Prototype zien klaar te zijn voor het grotere werk. Het ontwerptalent is er overduidelijk, de liefde voor het maken spat ervan af. De bal ligt nu bij opdrachtgevers: wie geeft deze jongens een nieuwe uitdaging?

Villa HD, Schoorl (2012-2015)

http://www.volkskrant.nl/recensies/studio-prototype-is-klaar-voor-het-grotere-werk~a4112945/

Werkzaamheden