Hager Coviva

Coviva: het plug & play draadloos domoticasysteem van Hager

Met Coviva heeft Hager een nieuwe smarthome oplossing op basis van beproefde RF-technologie ontwikkeld. Het systeem is specifiek ontwikkeld voor toepassing in bestaande bouw en renovatie. Het kan namelijk zonder bouwkundige ingreep of hak- en breekwerk aangebracht worden. Daarmee heb je als installateur in een mum van tijd van een elektrotechnisch conventionele woning een smarthome gemaakt.

Het hart van de nieuw RF smarthome-oplossing is de Coviva Smartbox, die als soort modem fungeert. Hiermee worden alle draadloze actoren verbonden, die bijvoorbeeld in de bestaande inbouwdozen zijn geïnstalleerd. Vervolgens worden deze met een speciale app in de Coviva-Smartbox ingeleerd.

Op dit moment kunnen verlichting en zonwering met een smartphone of tablet geautomatiseerd worden. De komende tijd zal het aantal functionaliteiten verder uitgebreid worden. Besturing kan in de eigen WLAN omgeving plaatsvinden, maar ook waar ook ter wereld via het internet. In beide gevallen wordt alle data lokaal opgeslagen in de Coviva-Smartbox waarbij dus privacy volledig geborgd en gegarandeerd is.

Het RF-inbouwprogramma om een Coviva-installatie te maken, is erg uitgebreid; binaire ingangen, jaloezie/zonweringsactoren, schakeluitgangen voor diverse  verlichtingsbronnen en een universele dimmer. Ook voor diverse buitentoepassingen zijn producten beschikbaar. In tegenstelling tot andere fabricaten kiest Hager bewust voor het fabrikantonafhankelijke internationale protocol KNX. Ook Coviva is KNX-compatibel. Maar nog veel belangrijker is, dat KNX staat voor een beproefde kwaliteitscertificering. KNX is als internationale standaard (ISO/IEC 14543-3) en Europese Standaard (CENELEC EN50090 en CEN EN 13321-1). Met KNX is toekomst en kwaliteit dus verzekerd. Daarmee is Hager de eerste fabrikant, die een integrale KNX-oplossing heeft voor alle toepassingsgebieden – van renovatie en bestaande bouw tot aan nieuwbouw, voor zowel de woningmarkt als de zakelijke markt.

Het Berker schakelmateriaalprogramma van Hager werkt uitstekend met Coviva en is ook nog eens uitgebreid met een draadloze schakelaars, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken op een glazen wand.

Opvallend is ook dat Coviva gereed gemaakt wordt voor uitbreiding met andere fabricaten. Zo werkt het programma bijvoorbeeld nu al met het weerstation van Netatmo. Zo kan bijvoorbeeld weersinformatie gemeten worden om de rolluiken te openen of te sluiten.

Hager biedt het Coviva-programma via de installateur aan de consumentenmarkt aan. De initiële installatie gebeurt dus altijd door de installateur. Vervolgens vindt overdracht van installatie plaats van installateur naar consument. De consument is zelf in staat om heel eenvoudig eigen programmeringen te maken van de woning via de App. Deze programmeringen in Coviva heten covigrammen.

Op www.coviva-smarthome.nl 

vind je meer informatie, voor zowel installateur als consument.