KNX

KNX is de wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Het is een communicatieprotocol dat gebruikt wordt om installaties en apparaten te automatiseren en te koppelen. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties zoals verlichting, verwarming, beveiliging, ventilatie, audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed, zoals wasmachines of wasdrogers.

Voorheen functioneerden al deze installaties onafhankelijk van elkaar. Ze werden ook onafhankelijk van elkaar bestuurd. KNX maakt het mogelijk om alle systemen en componenten tot een geheel te smeden. De besturing is daardoor centraal en veel overzichtelijker uit te voeren. Het communicatieprotocol KNX kan via aparte busleidingen verlopen, maar ook via ethernet, powerline (elektriciteitskabels) of draadloze protocollen.

Alle componenten en systemen van wereldwijd meer dan driehonderd fabrikanten die zich bij KNX hebben aangesloten kunnen onderling worden gekoppeld. Gebruikers hebben veel meer keuzevrijheid en beschikken over een toekomstbestendig automatiseringssysteem. Fabrikanten die op de Nederlandse markt systemen en componenten op basis van KNX leveren, zijn aangesloten bij de vereniging KNX Nederland. Domoticapartners is gespecialiseerd in het ontwerpen en programmeren van installaties die bestuurd worden op basis van het KNX protocol. Domoticapartners is lid van de netwerkorganisatie KNX Professional.