Savant

De Amerikaanse onderneming Savant is in 2005 met eigenlijk maar één doel opgericht. Het bieden van de hoogste mate aan comfort op het gebied van gebruiksvriendelijke Home Automation. Kortgezegd komt het er in de praktijk op neer dat Savant (automatische) toepassingen op gebieden als verlichting, klimaat, entertainment en beveiliging, zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk als maar mogelijk wil maken. Om dit te bereiken wordt van de bijzonder geavanceerde in eigen huis ontwikkelde technologie op dermate slimme wijze gebruikgemaakt, dat het eindresultaat uiteindelijk een symbiose van zowel geniale eenvoud als bijna eindeloze mogelijkheden is. Hierdoor kan Savant net zo eenvoudig en vanzelfsprekend worden geïmplementeerd als het in de dagelijkse praktijk kan worden toegepast.

Home Automation systemen zijn er tegenwoordig in allerlei prijsklassen en mogelijkhedengradaties verkrijgbaar. Van eenvoudige zelfbouw producten waarmee je enkel je verlichting mee in- en uit kunt schakelen, tot gecompliceerde en vaak ook kostbare maatwerk projecten waarmee letterlijk alles in- en rondom het huis kan worden ingesteld. In bepaalde gevallen heeft deze laatste groep soms zelfs al bepaalde vormen van intelligentie aan boord, waardoor sommige taken aan bepaalde omstandigheden kunnen worden aangepast. Het Savant systeem behoort tot deze laatstgenoemde categorie en behoort tot de state of the art op Home Automation gebied. 

(Bedienings-) eenvoud en compleetheid
Ondanks de veelomvattende en desgewenst zeer uitgebreide maatwerkfaciliteiten, wijkt Savant als systeem op meerdere aspecten van de concurrentie af. Zo is door de intensieve samenwerking met het in het Amerikaanse Cupertino gelegen Apple, toegang tot de Apple source code verkregen. Alleen daardoor is al meteen een dramatische verbetering op het gebied van klanttevredenheid gerealiseerd. Want de producten en vooral de slimme software van deze zeer bekende en populaire fabrikant, staan nu eenmaal bijzonder hoog aangeschreven om zowel hun snelle als intuïtieve werking en de ver doorgevoerde integratie en communicatie van de verschillende toepassingen. 

Een belangrijk nevenvoordeel is dat het Savant systeem naast de bekende wandconsoles en keypads, ook naadloos met de eigen app middels een Android en iOS tablet en smartphone kan worden bediend. In basis bestaat ieder Savant systeem uit drie componenten, de user interface (Smartphone of remote control), een Host (hier draait de Savant software op) en een controller. Met deze controller kunnen dan de verschillende systemen zoals audio, video, licht, klimaat, gordijnen, beveiliging, energie en intercom/communicatie worden bediend. Voor grotere en meer complexe systemen kan deze basisconfiguratie nog met een groot gamma aan specifieke controllers worden uitgebreid tot aan uitgebreide HDMI matrix producten.

Vlotte implementatie
Doordat binnen het Savant systeem kan worden gekozen uit een grote bibliotheek met daarin de meest voorkomende toepassingen, kan met ‘drag’ en ‘drop’ software in korte tijd een complete basisopzet worden gerealiseerd. Uiteraard kan alles vervolgens tot in het kleinste details worden gepersonaliseerd en behoort ook maatwerk van de meer complexe toepassingen tot de mogelijkheden. Maar zelfs in dit laatste geval behoort Savant tot de meest probleemloze en vlotst te implementeren Home Automation systemen. Een hele mooie eigenschap daarbij is dat Savant systemen probleemloos met meer dan 5.000 andere producten samenwerken! Dit maakt het programma niet alleen betrouwbaar maar ook kosten efficiënt. Er hoeft immers veel minder geprogrammeerd te worden.

Een systeem kan nog zoveel beloven, maar het enige wat echt telt zijn de praktijkervaringen van de eindgebruiker. In geval van het Savant systeem is dit doorgaans na de installatie en implementatie voornamelijk gemak, overzichtelijkheid en betrouwbaarheid. Want in plaats van het doorlopen en configureren van allerlei gecompliceerde protocollen, blijkt een Savant implementatie naadloos aan te sluiten bij alle andere taken en bezigheden waar u uw tablet of smartphone al dagelijks voor gebruikt. Zo kan van alle ruimtes in huis in één oogopslag zichtbaar worden gemaakt waar er lampen branden, wat voor muziek of beeldbestand(en) er speelt en hoe warm het er is. 

Met Savant scenes kunnen veel verschillende situaties met één druk op het beeldscherm direct worden ingesteld en gewisseld. Van opstaan tot het slapen gaan, dinner, relaxen, buiten genieten op de patio, film kijken, lezen, of met een andere activiteit bezig zijn. Voor ieder moment is een vooraf ingesteld scenario direct beschikbaar, wat al snel tot een ongekend hoog gevoel van welbevinden zal leiden. Uiteraard kan iedere scene ook in een handomdraai door de gebruiker zelf weer worden gewijzigd, aangepast en eventueel worden opgeslagen. En dit alles zonder zoeken of nadenken, maar heel intuïtief, trefzeker en precies gepast voor wat u zelf op dat moment voor ogen heeft. 

Een belangrijk aspect van Home Automation en zeker bij een Savant systeem, is de mate waarin een systeem met u ‘mee kan denken’ en binnen ingestelde marges, de situatie voor u kan aanpassen. Want is het niet heerlijk als bij het wakker worden het huis al op een aangename temperatuur is, met een druk op de knop of voorgeprogrammeerd de gordijnen langzaam openschuiven en u in de keuken meteen het nieuws op de juiste zender kunt beluisteren? Een extra meerwaarde wordt nog gevormd door het feit dat een Savant systeem zelfs rekening met seizoens- of weersinvloeden buitenshuis kan houden! 

En er is meer…
Wat de verschillende media betreft haalt u met dit Home Automation systeem echt de hele wereld in huis. Want of u nu bijvoorbeeld HD video van bijvoorbeeld Netflix wilt streamen of ergens Apple TV wilt kijken. U bepaalt helemaal zelf waar en op welk moment u wat wilt zien. Een aspect waarin een professioneel opgezet systeem zich vaak onderscheid van de goedkopere en minder uitgebreide broeders, is het facet beveiliging. Met Savant is het namelijk binnenkort zelfs mogelijk dat u meldingen doorkrijgt die uw aandacht vereisen. Zoals het vergeten af te sluiten van de voordeur of andere vooraf in te stellen activiteiten waar u graag van op de hoogte wilt zijn of blijven. Met het optionele Savant Plus pakket kunt u zelfs waar dan ook op de wereld de volledige toegankelijkheid en informatiestatus van uw huis zichtbaar maken of zelfs regelen! Maximaal comfort en probleemloze zekerheid op ieder moment van dag en nacht.

Een hele sterke eigenschap van het Savant systeem is dat het door zijn modulaire opzet in twee prijs- en implementatiegradaties (Smart System en PRO Series), Home Automation voor een grote groep mensen betaalbaar en bereikbaar heeft gemaakt. Zo is er al een Smart systeem vanaf 1400 euro en is deze uit te breiden tot maximaal 12 audio zones, 8 video zones en maximaal 24 afstandsbedieningen. Dit kunnen smart-phones, tablets of hard button remote controls zijn. Wanneer een woning of project om nog meer functionaliteit vraagt, kan op de PRO Series worden overgestapt. Hiermee kunnen zelfs de grootste residentiele of zakelijke projecten worden gerealiseerd en zijn de uitbreidingsmogelijkheden praktisch onbegrensd. 

Een belangrijk gegeven omtrent de door Savant bereikte kwaliteit, is dat het merk sinds de zomer van 2014 onder de vleugels van Bowers & Wilkins Benelux valt. Iets wat beslist geen sinecure is omdat Bowers & Wilkins altijd een hoge maatstaf aangaande de productkwaliteit, betrouwbaarheid, uitstraling, etc. vereist. Een tweede belangrijke factor zijn de synergie voordelen die Savant bied in combinatie met zowel de eigen Bowers & Wilkins producten als de andere merken in het portfolio.

Conclusie 
Wat ik bij het testen van enkele muziek streaming producten in zusterblad Music Emotion ook al heb vermeld, gaat dit keer ook op voor het Savant Home Automation systeem. Oftewel maximale gebruiksvriendelijkheid bij zo min mogelijk ongewenste afleidende kwesties. Dit soort producten en diensten zijn immers bedoeld en ontworpen om ons het leven te vergemakkelijken en niet juist nog meer gecompliceerd te maken! Dat Savant daarbij ook flink leunt op de intuïtieve bediening van Apple producten en daar volledige aansluiting bij vind, is voor mij zeker een extra grote plus. Voeg daarbij een snelle en heldere implementatie, een trefzekere en probleemloos werkende app en een totaalsysteem wat een bewezen grootste klanttevredenheid van de complete Home Automation markt bezit en het moge duidelijk zijn dat ik iedereen met dit soort plannen adviseer het Savant systeem in zijn besluitvorming eens mee te nemen.

WERNER ERO | 06 JUNI 2015 | FOTOGRAFIE WERNER ERO | SAVANT

Domoticapartners is een gecertificeerde Savant integrator.