Savant

Het Amerikaanse Savant is in 2005 opgericht met eigenlijk maar één doel: maximaal comfort met gebruiksvriendelijke Home Automation. Savant maakt (automatische) toepassingen voor verlichting, klimaat, entertainment en beveiliging zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk. Om dit te realiseren wordt van de bijzonder geavanceerde, in eigen huis ontwikkelde technologie zo slim gebruikgemaakt, dat het eindresultaat een symbiose is van geniale eenvoud en bijna eindeloze mogelijkheden. Implementatie en gebruik van Savant zijn eenvoudig en intuïtief.

Home Automation systemen heb je tegenwoordig in allerlei gradaties qua prijzen en mogelijkheden. Van eenvoudige zelfbouwproducten waarmee je je verlichting in- en uit kunt schakelen tot gecompliceerde en vaak ook kostbare maatwerkprojecten waarmee letterlijk alles in en rondom het huis kan worden ingesteld. Het Savant systeem behoort tot deze laatstgenoemde categorie en is absoluut state of the art op gebied van gebouwautomatisering.

Compleet en makkelijk
Hoewel Savant zeer uitgebreid maatwerk biedt, wijkt het systeem op meerdere aspecten af van de concurrentie. Zo hebben ze door de intensieve samenwerking met Apple toegang tot de Apple source code. Een enorme verbetering. Want de producten en vooral de slimme software van Apple staan bijzonder hoog aangeschreven om de snelle en intuïtieve werking en de ver doorgevoerde integratie van en communicatie tussen de verschillende toepassingen.

Daarbij komt dat het Savant systeem kan worden bediend via wandconsoles en keypads en ook met de eigen app vanaf een Android en iOS tablet of smartphone kan worden bediend. Feitelijk bestaat ieder Savant systeem uit drie componenten: de user interface (smartphone of remote control), een host (voor de Savant software) en een controller. Met deze controller kunnen de verschillende systemen zoals audio, video, licht, klimaat, gordijnen, beveiliging, energie en intercom/communicatie worden bediend. Voor grotere en meer complexe systemen kan deze basisconfiguratie nog met een groot gamma aan specifieke controllers worden uitgebreid tot aan uitgebreide HDMI matrix producten.

Vlotte implementatie
Doordat binnen het Savant systeem kan worden gekozen uit een grote bibliotheek met daarin de meest voorkomende toepassingen, kunnen we met drag & drop software in korte tijd een complete basisopzet realiseren die tot in het kleinste details kan worden gepersonaliseerd. Ook maatwerk van meer complexe toepassingen is een optie. Ook dan is Savant een van de meest probleemloze en vlotst te implementeren Home Automation systemen. Savant systemen werken probleemloos samen met meer dan vijfduizend andere producten! Het programma is betrouwbaar en kostenefficiënt. Er hoeft immers veel minder geprogrammeerd te worden.

Praktijkervaringen van de eindgebruiker na de installatie en implementatie van Savant zijn voornamelijk gemak, overzichtelijkheid en betrouwbaarheid. Savant sluit naadloos aan bij alle andere taken en bezigheden waar u uw tablet of smartphone al dagelijks voor gebruikt, het doorlopen en configureren van allerlei gecompliceerde protocollen is niet nodig. Zo zie je van alle ruimtes in huis in één oogopslag waar er lampen branden, wat voor muziek of video er speelt en hoe warm het er is.

Met Savant scenes kunnen veel verschillende situaties met één druk op het beeldscherm direct worden geactiveerd. Voor momenten als opstaan, gaan slapen, dineren, relaxen, buiten genieten op de patio, film kijken, lezen of andere activiteiten zijn vooraf ingestelde scenario's direct beschikbaar. Natuurlijk kan iedere scene ook in een handomdraai door de gebruiker zelf weer worden aangepast en opgeslagen. En dit alles heel intuïtief, trefzeker en precies gepast voor wat u zelf op dat moment voor ogen hebt.

Een belangrijk aspect van Home Automation, en dat geldt zeker bij Savant, is de mate waarin een systeem met u 'mee kan denken' en de situatie voor u kan aanpassen. Is het niet heerlijk als bij het wakker worden het huis al op een aangename temperatuur is, automatisch of met één druk op de knop de gordijnen langzaam openschuiven en u in de keuken meteen het nieuws op de juiste zender kunt beluisteren? Savant kan zelfs rekening houden met seizoens- of weersinvloeden buitenshuis.

En er is meer…
Met Savant haalt u echt de hele wereld in huis. Netflix, Apple TVof andere media: u bepaalt zelf wat u waar en op welk moment wilt zien. Ook aan beveiliging is gedacht. Savant geeft binnenkort zelfs meldingen door als de voordeur niet op slot zit of als u van bepaalde activiteiten op de hoogte wilt zijn. Met het optionele Savant Plus pakket kunt u zelfs vanaf elke plek ter wereld de volledige toegankelijkheid en informatiestatus van uw huis zichtbaar maken of zelfs regelen! Maximaal comfort en probleemloze zekerheid op ieder moment van dag en nacht dus.

Dankzij de modulaire opzet in twee prijs- en implementatiegradaties (Smart System en PRO Series) heeft Savant Home Automation voor een grote groep mensen betaalbaar en bereikbaar gemaakt. Zo is er al een Smart systeem vanaf 1400 euro dat uit te breiden is tot maximaal 12 audio zones, 8 video zones en maximaal 24 afstandsbedieningen. Dit kunnen smartphones, tablets of hard button remote controls zijn. Vraagt een woning of bedrijfspand om nog meer functionaliteit, dan kan op de PRO Series worden overgestapt. De uitbreidingsmogelijkheden zijn praktisch onbegrensd.

Savant valt sinds de zomer van 2014 onder de vleugels van Bowers & Wilkins Benelux dat altijd een hoge maatstaf voor productkwaliteit, betrouwbaarheid, uitstraling enzovoorts vereist. Ook zijn er de synergievoordelen die Savant biedt in combinatie met de Bowers & Wilkins-producten en de andere merken in het portfolio.

Conclusie
Samengevat: Savant Home Automation staat voor maximale gebruiksvriendelijkheid bij zo min mogelijk ongewenste afleidende kwesties. Dat Savant daarbij ook flink leunt op de intuïtieve bediening van Apple producten en daar volledige aansluiting bij vindt, is een extra grote plus.