Hotel Arena Amsterdam

De eerste paal geslagen bij Hotel Arena in Amsterdam. Het hotel gaat fors verbouwen. Hotel Arena is gevestigd in het monumentale pand van het voormalige St. Elisabeth Weeshuis te Amsterdam. De medio juni gestarte uitbreiding van Hotel Arena moet een uitbreiding worden middels twee extra paviljoens aan de Oosterparkzijde en een hotelvleugel. Het ontwerp van architect Bleijs uit 1890 is destijds slechts voor de helft gerealiseerd. Op die plekken zijn de gevelbeëindigingen  uitgevoerd als zogeheten ‘wachtgevels’ waarop weer verder gebouwd kon worden. De nieuwe vleugels, naar ontwerp van Team V Architectuur, sluiten deels aan op de oude wachtgevels, waardoor de ooit bedoelde symmetrie van het oorspronkelijke plan van Bleijs weer in ere wordt hersteld.

Aan de parkzijde komen de twee nieuw te bouwen paviljoens. Ter plaatse van de huidige entree wordt de oorspronkelijke corridor weer teruggebracht waardoor er een nieuwe binnenplaats ontstaat welke als besloten terras zal worden gebruikt. Tegelijk met de uitbreidingen wordt ook de monumentale kapel aangepakt. Dit rijksmonument zal in volle glorie worden hersteld en zal dan geschikt zijn voor bruiloften en congressen.

Hotel Arena in Amsterdam gaat fors verbouwen. Er komt onder meer een vleugel bij, waarvoor directeur Paul Hermanides vrijdag symbolisch de eerste paal de grond in sloeg.

Hotel Arena wordt uitgebreid met een nieuwe hotelvleugel en twee grote moderne paviljoens met een café/restaurant en ruimte voor vergaderingen en evenementen. Het ontwerp voor de nieuwe hotelvleugel borduurt voort op het oorspronkelijke plan van architect Adrianus Bleijs uit 1886.
Zijn ontwerp voor het St. Elisabethgesticht bestond uit diverse fases, waarvan de helft nooit voltooid is. Voor Hotel Arena ligt nu de uitdaging om het werk van Bleijs grotendeels te realiseren.

Club Arena

De oude kapel, beter bekend als ‘Club Arena’, wordt middels een grootschalige restauratie in ere hersteld door het terughalen van de oude gebrandschilderde glas in lood ramen. Met het ontwerp van de nieuwe hotelvleugel wordt de hoofdentree verlegd van de straat naar het Oosterpark.

Directeur Paul Hermanides van Amsterdam Village Company, eigenaar van het hotel, is enthousiast over de verbouwingsplannen:  ‘Het complex wordt niet alleen uitgebreid, maar krijgt ook een entree in het park. Wij zijn straks het enige hotel in Amsterdam dat letterlijk in een park ligt.’

September 2016

De verwachting is dat het nieuwe café/restaurant en de vergader- en evenementenzalen opengaan in april. In september 2016 zal de grand opening plaatsvinden.

Over het toekomstige concept van Hotel Arena houdt Hermanides zich nog wat op de vlakte. Eén ding is volgens hem wel zeker: ‘Hotel Arena zal met de verbouwing een nog stimulerende en creatieve plek worden, waar buitenlandse gasten, Amsterdammers en buurtbewoners elkaar graag zullen ontmoeten.’

Het hotel wordt gebouwd door aannemersbedrijf De Nijs. De architectuur is in handen van TeamV architectuur. Het interieurontwerp is van TANK en het tuinontwerp van Buro Sant. Het totale project wordt geleid door Van Rossum, Van den Berg Groep en SKEPP.

Binnen dit project is Domoticapartners verantwoordelijk voor de KNX installatie.

Werkzaamheden

  • KNX installatie (bediening van de gehele installatie middels ipad's)